Tips

Deze pagina vullen we verder aan, naarmate we meer tips hebben.

  • Maak een overzicht van jullie levensfasen en denk na over je ideale week- en weekenddag in je toekomstige huis. Ons voorbeeld vind je hier.

  • De panini-machine. Een tip van vrienden die ook recent hebben verbouwd. Ze vonden dit de meest handige manier om een snelle en vooral warme, snack te maken. Wij vulden dit nog aan met een waterkoker voor koffie, thee, soepjes, instant-noodles, ... Eén stopcontact is alles wat je nodig hebt. En voor de ingrediënten shoppen we graag lokaal.
    En natuurlijk profiteren we ook van de vele afhaalrestaurants en delivery-services die een stad te bieden heeft.

  • Weten of je de juiste prijs betaalt voor een product of dienst is niet eenvoudig in te schatten als je weinig ervaring hebt. Meerdere offertes opvragen helpt om te kunnen vergelijken. Belangrijk is dat je dan niet enkel kijkt naar de totaalprijs onder de streep, maar ook kijkt wat wel of niet inbegrepen is. Wij vonden het heel nuttig om de taken van een architect op te splitsen in verschillende taakpakketten en alvorens een taakpakket aan te vatten hierover prijsafspraken te maken.
    Om een idee te krijgen over correcte erelonen van een architect kunnen we volgende studie van de KULeuven erg aanraden: https://archimath.systeme-d.com/
    Voor de prijs van bouwmaterialen en -werken kan je beroep doen op de eenheidsprijzen publicaties van het VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen).

  • Voor het vinden van onze partners maakten we gebruik van volgende sites:

Gaandeweg kregen we ook referenties van andere (ver)bouwers en partijen waarmee we samenwerkten. Die waren meestal nog de meest nuttige, omdat je dan direct heel gericht in contact komt met mensen achter het bedrijf.

  • Controleer of je aannemers beschikken over de correcte erkenningsnummers en geen opstaande RSZ schulden hebben. Dit is normaal een taak voor de architect, maar het is zeker ook iets dat je zelf kan dubbel cheken.

  • Moet er ongebonden asbest verwijderd worden? De erkende verwijderaars vragen stopcontacten op 4 zekeringen. Denk daar aan als je een tijdelijke keuring of werfkast vraagt. Op de pagina Uitvoering kan je meer lezen over onze werfinrichting en hoe we voorzien in de benodigde elektriciteit.

  • Hou de voordeurbel werkend. Het klinkt misschien banaal, maar het is niet alleen handig, maar zorgt er ook voor dat mensen zich welkom voelen. Zo onderhoud je alvast vanaf het begin goede contacten met de buren en ook de werklieden geraken zo efficiënt binnen.

  • Om het contact met de buurt te behouden, hingen we ook aan de venster regelmatig papieren of posters. Reclame voor activiteiten in de buurt, raam poëzie, publicatie voor de Ecobouwers opendeurdag, vergunningen, links naar deze website, ... En als we op de werf zijn, dan zorgen we ook dat voorbijgangers kunnen binnenkijken. Uiteraard lette we er wel op dat mensen met slechte gedachten niet op ideeën gebracht werden.