Afbraak
Een renovatie impliceert meestal ook een fase waarin dingen worden afgebroken. Het zogenaamde strippen van de woning.
We willen niet alleen op een duurzame manier bouwen, maar ook de sloop op een ecologische manier aanpakken. Want het afvoeren van afval, heeft ook een impact op ons milieu. Het past ook perfect in het circulaire verhaal; reuse, reduce, recycle. We willen uiteindelijk zo weinig mogelijk storten en dat wat we niet hergebruiken willen we met zo weinig mogelijk down-cycling herbestemmen.
Hieronder een overzicht van de verschillende fracties die we tegen kwamen in onze woning en welke bestemming we er aan gaven. Al dan niet aangevuld met enkele opmerkingen of lessons-learned.
Bijkomend lieten we ons adviseren door https://www.re-trace.io/ welke een beloftevol platform aan het uitbouwen zijn om de materiaalstromen te optimaliseren.
We maakte ook een meer gedetailleerde materiaal inventaris op basis van de templates in de GRO. Conclusie is dat dit een goed uitgangspunt is, maar erg lastig in te vullen is door particulieren met weinig achtergrond. Ook is het nooit bedoeld voor kleine projecten.
Voor de oude tegels zochten we ook naar verschillende recyclage mogelijkheden. Ze hergebruiken als vloer of wandtegel was duidelijk niet mogelijk, omdat ze stuk gingen bij het uitbreken. We contacteerden Steinzeug-Keramo en StoneCycling® (NL), welke beide afval keramiek stromen gebruiken in hun producten. Buiten een erg interessante en vriendelijke babbel, konden we niet met hen samenwerken. De afvalstromen moeten erg zuiver zijn en liefst met een constante toevoer in de tijd. Enkel op die manier kunnen de fabrikanten voorlopig hun proces rendabel maken.
De woning bevatte ook heel wat asbest, zowel zichtbaar als verborgen. Zowel via het populistische kanaal van Dobbit TV en de officiële kanalen van de overheid (https://www.vlaanderen.be/asbest) vonden we heel wat informatie. De eerste stap die we namen was het laten opstellen van een asbest inventaris. De expert die langskwam kon al snel aangeven waar de risico's zaten en nam daarbij ook enkele stalen die in het labo geanalyseerd werden. Het uitgebreide verslag stelde ons dan ook instaat om zelf veilig aan de slag te gaan. Het hielp ook bij het opvragen van offertes voor de verwijdering. Daarbij lette we er goed op dat de firma over de nodige attesten beschikte en een duidelijke offerte maakte. Ook van hen kregen we een uitgebreid rapport over de verwijdering, welk we als stavingsstuk kunnen gebruiken om aan te tonen dat ons huis asbest vrij is.
Wist je trouwens dat vanaf 23 november 2022 elke verkochte woning over een asbestattest gaat moeten beschikken en dat vanaf 2032 elke woning van voor 2001 over een asbestattest moet beschikken (bron).
Voor de recyclage van gipsplaten, kan je terecht bij New West Gypsum Recycling. We maakte er zelf geen gebruik van, maar brengen het hier graag onder de aandacht.
Op de pagina met onze partners kan je alle referenties vinden van de mensen waarmee we samenwerkte.
Groene kamer
In het huis was een zogenaamde 'groene kamer'. Die naam hebben we het gegeven, omdat de overheersende kleur groen is. Al het houtwerk is mooi groen gebeitst. Van de deur, tot de stoel en de op maat gemaakte ingebouwde kasten met bed alkoof.
We hebben het geheel netjes uit elkaar gehaald, alles genummerd, vele foto's genomen en veilig opgeborgen na een moeizame trip naar buiten. We hopen het geheel terug een plaatsje te kunnen geven in onze woning.